Pressemeddelelse

Fortums nye teknologi til lithiumgenvinding styrker bæredygtigheden og øger efterspørgslen efter elbiler

20 November 2020, 11:49

Ny teknologi løser problem med batterier fra elbiler

Det toneangivende europæiske energiselskab, Fortum, har udviklet en ny og effektiv måde at genanvende lithium fra genopladelige batterier, som kan hjælpe med at imødekomme stigningen i efterspørgslen efter elbiler og batterimaterialer.

Verden vil i stigende grad have brug for bæredygtige råmaterialer til elbilbatterier, da elektrificeringen af biler hastigt øger behovet for de værdifulde materialer og kemiske grundstoffer, som batterierne indeholder. Det gælder blandt andet lithium, nikkel, kobolt og mangan.

Lithium er en af de mest værdifulde komponenter i lithium-ion-batterier. Det har dog været kompliceret at genvinde lithium og gøre det tilgængeligt hurtigt nok til at imødekomme den stigende efterspørgsel efter batterier og til at fremme den enorme udvikling mod elektriske køretøjer.

Fortum Recycling & Waste i Finland, som også er i Danmark, har nu patenteret en banebrydende teknologi til en ny genvindingsmetode, som reducerer miljøpåvirkningen ved genanvendelse af lithium, og gør det muligt for elbil- og batteriproducenter at foretage et blødt og mere bæredygtigt skift til elektrisk drevne køretøjer.

Virksomheden håber ligeledes, at miljøbevidste forbrugere vil vægte batterier, der indeholder bæredygtigt lithium, når de køber elektriske køretøjer og biler.

”Dette er en vigtig udvikling, som imødekommer og fremmer den enorme efterspørgsel efter elbiler,” siger Tero Holländer, Head of Business Line, Batteries, hos Fortum. "Med vores nye patenterede teknologi er vi i stand til at genvinde lithium fra elbilbatterier mere bæredygtigt, men vi vil også være i stand til at producere kvalitetsmaterialer til batterier i industriel skala."

Regeringer over hele verden drøfter i øjeblikket fremtidens behov for elektriske køretøjer og behovet for at udskifte biler, der kører på fossile brændstoffer. Fortums nye løsning kommer umiddelbart efter, at den britiske regering annoncerede ambitiøse planer om at forbyde salg af nye benzin- og dieseldrevne biler senest i 2030 for at kickstarte salget af elbiler.

”Genvindingen af lithium og andre grundstoffer fra genanvendte kilder supplerer udvinding af knappe metaller, forbedrer bæredygtigheden ved elbilproduktion og sænker CO2-effekten for produktion af batterier,” tilføjer Holländer. "Vores nye teknologi betyder, at vi helt sikkert vil placere Europa og især Finland som en af de mest konkurrencedygtige og bæredygtige muligheder for genbrug og produktion af batterimaterialer i verden."

Især uden for det asiatiske kontinent findes der meget få velfungerende, økonomiske og holdbare teknologier til genbrug af hovedparten af materialerne i lithium-ion-batterier.

Det globale marked for genanvendelse af lithium-ion-batterier udgjorde 1,3 mia. euro i 2019, men det forventes de kommende år at stige markant til mere end 20 mia. euro. Ifølge en prognose fra Det Internationale Energiagentur vil antallet af elektriske køretøjer på verdens veje stige fra tre millioner til 125 millioner i 2030.

I 2019 opnåede Fortum en genanvendelsesgrad på over 80% på materialer fra lithium-ion-batterier via en hydrometallurgisk genanvendelsesproces med lav CO2-effekt, som genvinder kobolt, nikkel og mangan. Fortum driver processen i industriel målestok på et genbrugsanlæg i Harjavalta, Finland.

Fortum Corporation
Communications

Yderligere information

Tero Holländer, Head of Business Line, Batteries, Fortum, +358 40 861 5071, tero [dot] hollander [at] fortum [dot] com ()

Simon Barrette, Communications & Marketing Manager, Fortum Recycling & Waste, +358 40 728 9477, simon [dot] barrette [at] fortum [dot] com

Jesper Hansen, Communications Specialist, Fortum Recycling & Waste Danmark, +45 3085 8133, jesper [dot] hansen [at] fortum [dot] com 

Øvrige pressemeddelelser

6.3.2020 - Finnish battery industry intensifies cooperation: Fortum, BASF, and Nornickel sign cooperation agreement on battery recycling

25.3.2019 - Ny teknologi løser problem med batterier fra elbiler

Baggrund

Find uddybende information om Fortums genanvendelsesteknologi til Lithium-Ion batterier

Om Fortum

Fortum er et europæisk energiselskab med aktiviteter i mere end 40 lande. Vi forsyner vores kunder med el, gas, varme og køling samt smarte løsninger til forbedring af ressourceeffektiviteten. Vi engagerer vores kunder og samfundet til at deltage i forandringen for en renere verden. Sammen med vores datterselskab Uniper er vi den tredjestørste producent af CO2-fri elektricitet i Europa. Med cirka 19.000 fagfolk og en samlet balancesum på ca. 69 mia. euro har vi størrelsen, kompetencerne og ressourcerne til at skabe vækst og drive energiforandringen fremad. Fortums aktie er noteret på Nasdaq Helsinki og Uniper's aktie på Frankfurt Børs. www.fortum.com