Pressemeddelelse

Fortum udvider sine aktiviteter til genanvendelse af elbilbatterier med et nyt mekanisk forbehandlingsanlæg i Finland

03 Februar 2021, 14:39

Fortum Battery recycling

I forbindelse med lanceringen af Finlands nationale batteristrategi har Fortum annonceret en yderligere udvidelse af virksomhedens aktiviteter til genanvendelse af batterier. I februar 2021 åbner Fortum et nyt forbehandlingsanlæg til mekanisk genanvendelse i Ikaalinen, Finland. Det nye anlæg, der forventes at beskæftige op til 20 ansatte, vil supplere Fortums eksisterende pilotanlæg, i Harjavalta, Finland, der driver virksomhedens hydrometallurgiske genanvendelsesproces i industriel målestok.

Verden vil i stigende grad have brug for bæredygtige råmaterialer til EV-batterier, da elektrificering af biler hurtigt øger behovet for de værdifulde materialer og kemiske bestanddele, som batterier indeholder, såsom lithium, nikkel, cobalt og mangan. Derudover vil et nyligt EU-direktivforslag også kræve højere mål for indsamling, genindvindingsgrad og brug af genanvendte råmaterialer i nye batterier.

Som et af Europas førende energiselskaber arbejder Fortum for at engagere sine kunder og samfund i at reducere CO2-emissioner og hjælpe med at mindske deres miljøspor. Fremadrettet vil CO2-neutrale samfund være afhængige af batteriteknologi. Fortum har udviklet nye og stadig mere effektive måder til at optimere hele livscyklussen for lithium-ion-batterier i flere år nu og sigter mod at udvide sine batterianlæg yderligere i de kommende år. Partnerskab med industri- og infrastrukturkunder er en af Fortums strategiske prioriteter.

”Vores nye anlæg i Ikaalinen gør det muligt for os at udnytte vores eksisterende genanvendelsesanlæg i Finland og vil give os kapacitet til at genbruge cirka 3.000 ton brugte batterier årligt svarende til cirka 10.000 elbil-batterier,” siger Tero Holländer, chef for Business Line Batteries, hos Fortum. ”Vi tilstræber at øge denne kapacitet i de kommende måneder og år for at bygge bro mellem den mangel på råmaterialer, som bilindustrien oplever og elektrificeringen af transportmidlerne. Tilvejebringelsen af genanvendte og bæredygtige råmaterialer til batterier giver ikke kun betydelig værdi til vores partnere og kunder, men også til Finlands batteriindustri, som er klar til at tage føringen i forsyningskæden for elbil-batterier. ”

Det globale markedspotentiale for genanvendelse af lithium-ion-batterier var omkring 1,3 mia euro i 2019, men det forventes at stige i de kommende år til mere end 20 mia euro. Ifølge en prognose fra Det Internationale Energiagentur vil antallet af elektriske køretøjer på verdens veje stige fra tre millioner til 125 millioner i 2030.

Mange nuværende operatører, der genbruger batterimetaller, anvender ofte smeltning, hvilket resulterer i lavere materialemængder til genanvendelse og højere emissioner. For at genbruge brugte lithium-ion-batterier effektivt, sikkert og med det lavest mulige CO2-aftryk, vil Fortum benytte både mekaniske og hydrometallurgiske metoder i genanvendelsesprocessen; denne tilgang kan nå en genanvendelsesgrad på op til 95% af de metaller, der er inkluderet i de værdifulde aktive materialer i batteriets kerne (den sorte masse).

Fortums unikke mekaniske genanvendelsesproces er optimeret til at supplere den hydrometallurgiske proces og er designet til at minimere emissioner og støv. I processen neddeles brugte elbilbatterier, og metallerne adskilles for at isolere den sorte masse. Denne sorte masse sendes derefter til Fortums forarbejdningsanlæg i Harjavalta, hvor en hydrometallurgisk proces anvendes til at skabe nye råmaterialer, der kan bruges igen i nye batteriprodukter.

Fortum Corporation
Communications

Yderligere information

Tero Holländer, Head of Business Line, Batteries, Fortum, +358 40 861 5071, tero [dot] hollander [at] fortum [dot] com

Simon Barrette, Communications & Marketing Manager, Fortum Recycling & Waste, +358 40 728 9477, simon [dot] barrette [at] fortum [dot] com

Jesper Hansen, Communications Specialist, Fortum Recycling & Waste Danmark, +45 3085 8133, jesper [dot] hansen [at] fortum [dot] com

Øvrige pressemeddelelser

19.11.2020 - Fortums nye teknologi til lithiumgenvinding styrker bæredygtigheden og øger efterspørgslen efter elbiler

6.3.2020 - Finnish battery industry intensifies cooperation: Fortum, BASF, and Nornickel sign cooperation agreement on battery recycling

25.3.2019 - Ny teknologi løser problem med batterier fra elbiler

Baggrund

Find uddybende information om Fortums genanvendelsesteknologi til Lithium-Ion batterier

Om Fortum

Fortum er et europæisk energiselskab med aktiviteter i mere end 40 lande. Vi forsyner vores kunder med el, gas, varme og køling samt smarte løsninger til forbedring af ressourceeffektiviteten. Vi engagerer vores kunder og samfundet til at deltage i forandringen for en renere verden. Sammen med vores datterselskab Uniper er vi den tredjestørste producent af CO2-fri elektricitet i Europa. Med cirka 19.000 fagfolk og en samlet balancesum på ca. 69 mia. euro har vi størrelsen, kompetencerne og ressourcerne til at skabe vækst og drive energiforandringen fremad. Fortums aktie er noteret på Nasdaq Helsinki og Uniper's aktie på Frankfurt Børs. www.fortum.com