Pressemeddelelse

Fortum laver ny investering i genvindingsanlægget i Finland for at udvide kapaciteten til genanvendelse af batterier

16 Juni 2021, 16:23

Fortum har besluttet at investere yderligere i at udvide kapaciteten til genvinding af lithium-ion-batterier ved at opføre et nyt avanceret anlæg til hydrometallurgisk genanvendelse i Harjavalta i Finland.

Fortum øger genanvendelse af Li-Ion-batterier via investering i nyt hydrometallurgisk genanvendelsesanlæg i Harjavalta i Finland

Den betydelige investering på 24 millioner EUR vil være et stort skridt i retning af at øge Fortums kapacitet til hydrometallurgisk genanvendelse og muliggøre produktion af bæredygtige batterikemikalier. Det nye anlæg vil være i stand til effektivt at genanvende sjældne metaller fra gamle lithium-ion-batterier til elektriske køretøjer. Anlægget kan samtidig genanvende forskellige affaldsfraktioner, der stammer fra hele forsyningskæden for batterier.

Lithium-ion-batterier spiller en nøglerolle ift. at muliggøre overgangen til ren energi og væksten indenfor e-mobilitet. Med den hurtige elektrificering af transporten og overgangen til vedvarende energikilder forventes efterspørgslen efter lithium-ion-batterier at vokse til det ti-dobbelte i 2030. Det øger behovet for sjældne metaller, der anvendes i produktionen af lithium-ion-batterier, markant. Fortums nye anlæg i Harjavalta hjælper med at imødekomme den stigende efterspørgsel efter genanvendte batterimaterialer og muliggør bæredygtig genanvendelse af lithium, nikkel, kobolt og mangan, som alle er vigtige i fremstillingen af nye batterier til elektriske køretøjer.

”Fortum investerer i en grønnere fremtid ved at investere yderligere i sine hydrometallurgiske genvindingsanlæg. Det nye anlæg i Harjavalta vil skabe yderligere 30 nye arbejdspladser i regionen, men effekten af det vil kunne mærkes i hele Europa, da det vil være det største anlæg af sin art på markedet, når det står klar,” siger Kalle Saarimaa, Vice President, Fortum Recycling & Waste. ”Vores stærke tilbud dækker flere nøglesegmenter i batteri-værdikæden, og vi ser frem til vores samarbejde med nøgleaktører inden for disse områder. Efterhånden som elektrificeringen af transport stiger, vil råvaremanglen i bilindustrien i stigende grad blive en alvorlig udfordring. Vores nye anlæg vil i vid udstrækning understøtte økosystemerne for den eksisterende finske og europæiske batterifremstilling, men det vil også hjælpe hele industrien med at producere mere bæredygtige batterier i Europa. ”

Fortum bruger en kombination af mekaniske og hydrometallurgiske teknologier med lav CO2-effekt til at genanvende batterierne så bæredygtigt som muligt og med det lavest mulige CO2-aftryk. Lithium-ion-batterierne demonteres og behandles først i en mekanisk proces på Fortums fabrik i Ikaalinen, Finland. Batteriets sorte masse (kernen), der indeholder sjældne metaller, sendes derefter til Harjavalta til hydrometallurgisk behandling.

Fortum driver i øjeblikket et mindre hydrometallurgisk anlæg i Harjavalta. Det nye anlæg, der skal bygges, og som forventes at være i drift i 2023, vil muliggøre en betydelig stigning i Fortums forarbejdnings- og genvindingskapacitet. Det nye anlæg gør det muligt for Fortum at genanvende størstedelen af de brugte (end-of-life) elbil-batterier i Europa.

I marts blev Fortums genvindingsanlæg til batterier identificeret som et af fire Fortum-projekter, der blev indstillet til EU's Innovationsfond for teknologier med lav kulstofeffekt. De fire Fortum-projekter blev udvalgt blandt 70 kandidater til at modtage finansiel støtte fra fondens første finansieringspulje på 1 mia. EUR. Fortum modtog også IPCEI’s (Important Project of Common European Interest) tilskud fra Business Finland i forbindelse med EU-Kommissionens europæiske batteriinnovationsprojekt. Tilskuddene blev givet i forbindelse med Fortums mekaniske genvindingsanlæg i Ikaalinen, Finland og det metallurgiske genvindingsanlæg i Harjavalta.

Øvrige pressemeddelelser

03.02.2021 - Fortum udvider sine aktiviteter til genanvendelse af elbilbatterier med et nyt mekanisk forbehandlingsanlæg i Finland

20.11.20 - Fortums nye teknologi til lithiumgenvinding styrker bæredygtigheden og øger efterspørgslen efter elbiler

6.3.2020 - Finnish battery industry intensifies cooperation: Fortum, BASF, and Nornickel sign cooperation agreement on battery recycling

25.3.2019 - Ny teknologi løser problem med batterier fra elbiler

Andre batteri-relaterede nyheder

Yderligere information

Simon Barrette, Communications & Marketing Manager, Fortum Recycling & Waste, tel. +358 40 728 9477, simon [dot] barrette [at] fortum [dot] com

Kalle Saarimaa, Vice President, Fortum Recycling & Waste, tel. +358 41 503 1337, kalle [dot] saarimaa [at] fortum [dot] com

Tero Holländer, Head of Business Line Batteries, Fortum Recycling & Waste,
tel. +358 40 861 5071, tero [dot] hollander [at] fortum [dot] com

Fortum

Fortum er et europæisk energiselskab med aktiviteter i mere end 40 lande. Vi forsyner vores kunder med el, gas, varme og køling samt smarte løsninger til forbedring af ressourceeffektiviteten. Sammen med vores datterselskab Uniper er vi den tredjestørste producent af CO2-fri elektricitet i Europa. Med ca. 20.000 eksperter og en samlet balancesum på ca. 60 mia. euro har vi størrelsen, kompetencerne og ressourcerne til at skabe vækst og drive energiforandringen fremad. Fortums aktie er noteret på Nasdaq Helsinki og Uniper's aktie på Frankfurt Børs.

www.fortum.com