Pressemeddelelse

Fjernvarme Fyn og Fortum fokuserer fremover på det nære samarbejde

21 Februar 2024, 12:35

I januar 2022 indledte Fjernvarme Fyn og Fortum et strategisk samarbejde støttet af Erhvervsfremmebestyrelsen, EU REACT. Formålet var at undersøge mulighederne for at indfange, lagre og nyttiggøre CO2.

Forprojektets hovedformål var at undersøge om et CO2-fangstprojekt teknisk, økonomisk og regulatorisk kunne gennemføres indenfor projektets rammer på udledninger fra Fjernvarme Fyns affaldsenergianlæg i Odense og Fortums højtemperaturanlæg i Nyborg. Rationalet var at udnytte en del af CO2'en fra affaldsenergianlægget i Odense til Power-to-X og transportere den resterende CO2 fra Odense og Nyborg til lagring.

Forprojektet peger på, at CO2-fangst og lagring hos Fjernvarme Fyn er teknisk realistisk og økonomisk gennemførligt, hvis der opnås støtte fra de statslige puljemidler til CO2-fangst.  

Det er et vigtigt skridt for Fjernvarme Fyn til at blive CO2-neutral, og derfor vil Fjernvarme Fyn fortsætte udviklingen på dette område.

Forprojeket viser endvidere, at der aktuelt ikke er økonomisk grundlag for, at Fortum foretager en investering i et Power-to-X anlæg placeret hos Fjernvarme Fyn.

Virksomhederne har derfor besluttet i stedet at holde muligheden åben for et fortsat samarbejde om infrastruktur og på sigt anvendelse af CO2.

-    Fjernvarme Fyn og Fortum har valgt at indstille den del af vores strategiske samarbejde, som vedrører Power-to-X, fordi Fortum i dag ikke ser en farbar vej til nyttiggørelse af CO2 på Fjernvarme Fyns affaldsenergianlæg. Vi tager naturligvis alle de gode, fælles erfaringer med os, såfremt der senere åbner sig nye muligheder, lyder det fra Kim Winther.

-    Staffan Sandblom, Director P2X Business and Project Development, Fortum, fortsætter: 
- Vi er tilfredse med, hvad projektet har opnået og har sat pris på det professionelle samarbejde med Fjernvarme Fyn. Markedet for CCUS er meget vigtigt for klimaindsatsen, men der er mange variabler, der skal tilpasses for at blive en bæredygtig forretning. Selvom vores fælles projekt slutter her, kan vi helt sikkert bruge erfaringerne fra det fynske projekt som inspiration i andre projekter, og jeg er sikker på, at betingelserne for implementering af Power-to-X vil blive bedre.

-    Forprojektet har modnet projektet i Nyborg – og vi kan nu se, hvilke synergier der på de fynske CO2-mængder. Derfor ser vi frem til et fortsat frugtbar dialog om et muligt samarbejde om at opbygge fælles transport og lagring for CO2 fra Fyn, slutter Jens Peter Rasmussen, Head of Waste Management Service Denmark, Fortum.

Kontakt

Kim Winther, Udviklingschef, Fjernvarme Fyn, via Anne-Marie Lindholm, Presseansvarlig, Fjernvarme Fyn, +45 2015 8156, aml [at] fjernvarmefyn [dot] dk (aml[at]fjernvarmefyn[dot]dk)  
Staffan Sandblom, Director P2X Business and Project, Fortum, +46 703 445 578, staffan [dot] sandblom [at] fortum [dot] com (staffan[dot]sandblom[at]fortum[dot]com)  
Jens Peter Rasmussen, Head of Waste Management Services Denmark, Fortum, +45 6331 7314, jens [dot] peter [dot] rasmussen [at] fortum [dot] com (jens[dot]peter[dot]rasmussen[at]fortum[dot]com)

 

 

Fjernvarme Fyn er Danmarks tredjestørste fjernvarmeselskab

Fjernvarme Fyn er ejet af Odense Kommune og Nordfyns Kommune. Virksomheden ejer de største kraftvarmeværker på Fyn, har godt 300 ansatte og er en af Europas største varmeforsyninger. Fjernvarme Fyn dækker cirka 97 procent af varmebehovet i Odense og omegn svarende til flere end 200.000 borgere. www.fjernvarmefyn.dk

 

Fortum er et europæisk energiselskab med kerneaktiviteter i Norden

Fortum er et nordisk energiselskab. Vores formål er at bidrage til en verden, hvor mennesker, virksomheder og natur trives sammen. Som en af Europas største producenter af vedvarende energi er vores handlinger styret af ambitiøse klima- og miljømål. Vi genererer og leverer vedvarende energi og hjælper industrien med at reducere CO2 og skabe vækst. Vores nordiske kerneforretning består af effektiv, kulstoffri energiproduktion og sikker forsyning af el og fjernvarme til private forbrugere og virksomheder. Vi forpligter os over for vores ~5.000 medarbejdere til at være en sikker og inspirerende arbejdsplads. Fortum er noteret på Nasdaq Helsinki. www.fortum.com 

Fortum Recycling & Waste nytænker genanvendelse. Fortums Waste-to-Materials-program har som mål at eliminere CO2-udslip ved at omdanne affald til energi, skabe et lukket kredsløb for CO2 og producere bæredygtige materialer på basis af affald og CO2-neutral brint.

I Nyborg afgifter Fortum Recycling & Waste farligt affald ved høje temperaturer. Udover at være en del af Danmarks affaldsinfrastruktur leverer anlægget elektricitet og fjernvarme til ca. 9.000 husstande i Nyborg.